Koszyk 0
Twój koszyk jest pusty ...
Strona główna » Poradniki » Czy warto wykonać analizę wody z własnej studni?

Czy warto wykonać analizę wody z własnej studni?

Autor: Jędrzej Zawadzki Data dodania: 30-05-2022 Wyświetleń: 301
   Czy warto wykonać analizę wody z własnej studni?
Kiedy wykonać analizę wody?

Jeśli posiadasz studnię, z której wodę wykorzystujesz w celach bytowych, gospodarczych lub po prostu do picia: powinieneś sprawdzić jej jakość. Utarło się przeświadczenie, że im głębsza studnia tym mniejsza szansa na spotkanie w niej zanieczyszczeń, ale są wyjątki!
Woda w każdej studni powinna być przynajmniej raz poddana rozszerzonej analizie. Badanie należy powtórzyć zwłaszcza, gdy zauważymy jakiekolwiek niepokojące objawy (np.: powstawanie osadów, które wcześniej nie występowało lub - nasilające się po każdej miętowej herbatce - symptomy zatrucia pokarmowego).

Jak przeprowadzić analizę wody?
  • Znajdź laboratorium, które wykona dla Ciebie pełną analizę fizykochemiczną i bakteriologiczną. Warto udać się do placówki przy lokalnym zakładzie wodociągów, ponieważ jej pracownicy mogą podpowiedzieć Ci jakie parametry - z uwagi na charakterystykę regionu - warto przebadać.
  • Udaj się do wybranej jednostki, aby otrzymać sterylne naczynia i dostać instrukcje na temat samego pobierania wody.
UWAGA! Jeśli nie chcesz samodzielnie przeprowadzać badania, poproś o jego wykonanie pracowników laboratorium. Pamiętaj jednak, że taka usługa jest dodatkowo płatna i możesz chwilę czekać na termin.
  • Zdezynfekuj studnię (więcej informacji na ten temat szukaj we wpisie "Jak zdezynfekować własną studnię przed badaniem wody?")
  • Pobierz próbkę.
  • Dostarcz pobraną wodę do wcześniej wybranej jednostki.
  • Po około tygodniu odbierz wyniki badania.
  • W przypadku złych wyników, prześlij uzyskany raport do firmy specjalizującej się w uzdatnianiu wody (takiej jak nasza).
Z czego powinna składać się pełna analiza?
PARAMETRY FIZYKOCHEMICZNE:
  • zapach
  • barwa
  • odczyn pH
  • indeks nadmanganianowy (utlenialność z KMnO4)
  • zasadowość ogólna
  • mętność
  • przewodność elektryczna
  • żelazo ogólne
  • mangan
  • twardość ogólna
  • azotany
  • siarczany
  • jon amonowy
  • sód
  • chlorki
BAKTERIOLOGIA:
  • ogólna liczba mikroorganizmów
  • bakterie grupy coli
  • escherichia coli
  • enterokoki kałowe
  • clostridium
Komentarze (0)

Przejdź do strony głównej Wróć do kategorii Poradniki
Korzystanie z tej witryny oznacza wyrażenie zgody na wykorzystanie plików cookies. Więcej informacji możesz znaleźć w naszej Polityce Cookies.
Nie pokazuj więcej tego komunikatu